Castreren en/of steriliseren
Op deze pagina geef ik mijn mening over het castreren en/of steriliseren van uw hond. Er zijn veel misvattingen over deze medische ingreep. Als je overweegt om deze ingreep te laten uitvoeren bij jou pup of volwassen dier, lees dan vooral dit artikel goed door. Weeg alle voor en nadelen af en maak dan een eigen besluit. Veel artikelen op internet zijn achterhaald en geven je dus geen juiste informatie meer.
Castratie :
Wegnemen van de teelballen, eierstokken, baarmoeder. Daardoor wordt de hond onvruchtbaar en vermindert bij reuen de aanmaak van testosterone. Bij teven zijn dat de hormonen oestrogeen en progesteron.
Sterilistatie :
Is het onderbreken van de eileiders, zaadleiders met onvruchtbaarheid tot gevolg. Deze ingreep heeft geen invloed op de productie van de hormonen.
We kunnen daaruit stellen dat castratie uw hond of pup definitief gaat veranderen, zowel geestelijk als lichamelijk. We zouden ons de vraag moeten stellen of deze ingreep echt wel zo noodzakelijk is en of we beter niet een andere oplossing moeten overwegen. Door de artikelen hieronder te delen hopen wij dat je tot het besef komt dat castreren echt wel de laatste oplossing is en dat er heel veel alternatieven zijn voor het probleem waarvoor je deze operatie overweegt.
Wel of niet castreren / steriliseren van een teef?
Mensen spreken meestal van het castreren van een reu en van het steriliseren van een teef. Bij beide wordt de operatie bedoeld waarbij (een deel van) de geslachtsorganen wordt/worden verwijderd.
Mogelijke negatieve gevolgen van castratie.
Wel of niet castreren / steriliseren van een reu?
Er bestaan veel misverstanden over de effecten van een castratie / sterilisatie van een hond. Hieronder wil ik een en ander op een rijtje zetten, zodat je weloverwogen kunt beslissen of je je hond (reu of teef) wil laten castreren of niet
Wat is het verschil tussen castratie en sterilisatie?
Er blijkt nog veel onduidelijkheid te zijn over de termen castratie en sterilisatie bij honden. Over het algemeen wordt de term castratie meer geassocieerd met reuen (mannelijk) en sterilisatie met teven (vrouwelijk). Reuen en teven kunnen echter beide zowel gecastreerd als gesteriliseerd worden
Castratie van de teef
De gevolgen voor gezondheid en gedrag
Om de invloed van castratie op teven beter te begrijpen, is het belangrijk meer te weten over de hormoonhuishouding. De puberteit van de teef begint op een leeftijd van ongeveer 7 tot 14 maanden, er is veel variatie tussen verschillende rassen.